Peniksen käyristyminen voi olla synnynnäinen tai ilmaantua vasta myöhemmin aikuisiällä. Käyristyminen voi aiheuttaa lyhenemää, kaventumista ja erektiokipua. Tutkimusten mukaan käyristymää esiintyy noin yhdellä prosentilla miehistä.

Peniksen käyristymistä aiheuttaa synnynnäisen kehityshäiriön lisäksi myös Peyronien tauti. Se kehittyy yleensä penikseen kohdistuneen vamman seurauksena. Peniksen käyristyminen voi vaikuttaa negatiivisesti erektioon, virtsaamiskykyyn sekä itseluottamukseen. Monissa tapauksissa penis on kuitenkin mahdollista suoristaa lääkkeillä, pistoksilla tai leikkauksella.

Käyryys on usein normaalia

Harvan miehen penis on erektiossa täysin suora. Suurimmalla osalla penis kaartuu erektion aikana johonkin suuntaan ja varsinkin vähäinen kaartuminen ei aiheuta minkäänlaisia ongelmia. Pientä kaartumista ei tarvitse hävetä, eikä seksin harrastamista pidä arastella sen vuoksi. Lievä kaartuminen ei vaadi minkäänlaista hoitotoimenpidettä.

Alle 10 prosentilla miehistä penis kaartaa yli 30 astetta. Mikäli käyristymisestä aiheutuu kipua tai se hankaloittaa seksuaalista kanssakäymistä, on ongelman ratkaisemiseksi syytä hakeutua lääkäriin. Lääkäri selvittää, mistä käyristyminen on peräisin ja miten paljon sen vaikuttaa miehen virtsaamiseen ja erektioon. Vakavaan käyristymiseen on olemassa monta hoitokeinoa ja usein ongelmaan löydetäänkin helpottava ratkaisu.

Käyryys ja erektiohäiriö

Erektio voi olla kivulias, mikäli penis käyristyy paljon. Näin ollen käyristyminen vaikeuttaa myös erektion saamista ja ylläpitämistä. Usein ongelmaa yritetään aluksi ratkaista lääkkeillä ja pistoksilla, sillä peniksen korjausleikkaukset voivat heikentää entisestään erektion voimakkuutta.

Mikäli käyristymä leikataan jo lapsena tai vauvana, käyristymä paranee yleensä hyvin ja penis pääsee kehittymään normaalisti. Aikuisiässä leikkauksen tekeminen on haastavampaa ja usein sen tuloksena tulee ainakin tilapäisiä erektio-ongelmia. Mikäli mies kärsii vakavasta käyristymisestä, ei Viagran kaltaiset erektiolääkkeet normaalisti sovellu erektio-ongelmien hoitoon. Voit keskustella lääkärin kanssa erilaisista hoitovaihtoehdoista, mikäli kärsit sekä käyristymisestä että erektiohäiriöstä.

Erektio voi auttaa

Mikäli käyristymä johtuu Peyronien taudista, pyritään tautia aluksi hoitamaan parantamalla verenkiertoa peniksessä. Erektiot ovatkin tällöin suositeltavia, koska ne kasvattavat verenkiertoa peniksessä. Erektiota ja verenkiertoa voidaan kasvattaa myös lääkkeillä sekä penispumpulla. Penispumppu lisää hapen määrää peniksessä, kasvattaa aineenvaihduntaa kudoksessa ja auttaa arpea hajoamaan.

Pistoshoidot ovat yksi niin ikään yksi usein käytetty hoitomuoto. Pistoksia pitää ottaa useita ja niissä kollageenin avulla hajotetaan peniksen kalkkimaista pintaa. Tämän tuloksena penis suoristuu.

Jos muu ei auta, voidaan käyristymä hoitaa suoraksi myös kirurgian avulla. Kirurgia on ainut tapa, jolla voidaan poistaa kalkkimainen muutos ja laittaa päälle siirre paikaksi. Leikkaus pitää kuitenkin tehdä aina harkiten, koska haittavaikutuksena voi olla erektiohäiriöt tai peniksen lyhentyminen.

Peniksen synnynnäinen käyristymä

Tyypillisesti synnynnäinen peniksen käyristymä johtaa selvään käyristymiseen alas- tai ylöspäin. Penis on tällöin käyristynyt myös lepotilassa, mutta erityisen käyristynyt potenssin aikana. Usein voi esiintyä myös kehityshäiriöitä virtsaputken aukossa. Tällöin virtsa-aukko on peniksen alapuolella, eikä normaalisti peniksen kärjessä.

Tutkijat eivät ole vielä saaneet selvitettyä, mistä synnynnäinen käyryys johtuu. Tutkijat pitävät kuitenkin mahdollisena, että sikiövaiheessa kohdussa penikseen kärkeen muodostuu huomattava määrä kudosta. Käyristyminen voi toisaalta johtua myös arpikudoksen muodostumisesta virtsaputkeen tai niin sanottu ihon kuroutuminen.

Useinkaan peniksen käyristymää ei huomaa, kuin vasta teini-ikäisenä erektion aikana. Käyristymä voi aiheuttaa yhdynnässä kipua sekä miehelle että hänen kumppanilleen. Yhdynnästä voi tehdä vaikean myös se, että potenssi ei ole riittävän voimakas. Miehen kannattaakin hakeutua lääkäriin, jotta ongelmaan löydetään ratkaisu, ennen kuin ongelmasta tulee myös psyykkinen.

Peyronien tauti

Peyronien taudille on ominaista, että siitin kaartuu johonkin suuntaan hyvin voimakkaasti ja sukupuoliyhdyntä on mahdotonta. Taudin esiintyvyys on noin 3–9 prosenttia ja sitä voi esiintyä kaiken ikäisillä. Vieläkään ei täysin tiedetä, mikä taudin aiheuttaa.

Perinteisesti Peyronien taudin hoitokeinona on käytetty leikkausta. Nykyisin tautia koitetaan varsinkin aluksi kuitenkin hoitaa ruiskutettavilla lääkkeillä. Taudin kanssa pitää hakeutua lääkäriin, sillä oireina ovat esimerkiksi kovettumat peniksessä sekä kipu. Tyypillinen oire on myös erektiohäiriö. Potenssi voi aiheuttaa kipua ja käyristymisen vuoksi yhdyntä voi olla mahdotonta.

Lääkäri voi tehdä Peyronien taudin diagnoosin peniksen tutkimisen ja potilaan kertomuksen pohjalta. Useinkaan verikokeita ei tarvitse ottaa ja kuvantaminen tehdään vain ennen leikkaushoitoa. Ultraäänellä voidaan nähdä peniksessä olevat kalkkeumat. Magneettitutkimuksessa on mahdollista nähdä varhaisvaiheen plakit sekä anatomiset muutokset.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä aiheuttaa peniksen käyristymisen?

Peniksen käyristymisen voi aiheuttaa Peyronien tauti, jossa peniksen sisällä olevan kudoksen arpeutuminen aiheuttaa käyristymistä. Myös peniksen epätasainen kasvu puberteetissa voi johtaa käyristymiseen.

Onko peniksen käyristyminen normaalia?

Kyllä, lievä peniksen käyristyminen on normaalia. Suurin osa miehistä ei ole täysin suoria. Mutta jos käyristyminen aiheuttaa ongelmia seksissä tai kipua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Miten peniksen käyristymistä voidaan hoitaa?

Peniksen käyristymistä voidaan hoitaa useilla eri tavoilla, mukaan lukien lääkitys, penisrenkaat tai leikkaus riippuen käyristymisen syystä ja vakavuudesta.

Milloin pitäisi hakeutua lääkäriin peniksen käyristymisen takia?

Jos peniksen käyristyminen aiheuttaa kipua, vaikeuttaa seksin harrastamista tai aiheuttaa huolta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Voiko peniksen käyristyminen aiheuttaa kipua?

Kyllä, joissakin tapauksissa peniksen käyristyminen voi aiheuttaa kipua, erityisesti erektion aikana. Tämä voi johtua peniksen sisällä olevan kudoksen venymisestä.

Onko peniksen käyristyminen perinnöllistä?

On olemassa joitakin tieteellisiä tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että peniksen käyristyminen voi olla perinnöllistä, mutta tästä ei ole vielä varmaa tietoa.

Miten peniksen käyristyminen vaikuttaa seksuaaliseen toimintaan?

Joissakin tapauksissa peniksen käyristyminen voi vaikeuttaa seksin harrastamista tai aiheuttaa kipua erektion aikana. Se voi myös aiheuttaa itsetunto-ongelmia ja stressiä.

Voiko peniksen käyristyminen aiheuttaa erektio-ongelmia?

Kyllä, joissakin tapauksissa peniksen käyristyminen voi aiheuttaa erektio-ongelmia. Tämä johtuu usein siitä, että käyristynyt penis voi aiheuttaa kipua erektion aikana.

Onko peniksen käyristyminen merkki jostakin vakavammasta sairaudesta?

Peniksen käyristyminen voi olla merkki Peyronien taudista, joka on vakava sairaus. Jos huomaat äkillisiä muutoksia peniksesi muodossa tai koossa, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin.

Voiko peniksen käyristyminen korjaantua itsestään?

Joissakin tapauksissa peniksen käyristyminen voi korjaantua itsestään, mutta usein tarvitaan lääkärin apua. Jos käyristyminen aiheuttaa kipua tai ongelmaa seksissä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Miten peniksen käyristyminen diagnosoidaan?

Lääkäri voi diagnosoida peniksen käyristymisen fyysisen tutkimuksen ja potilaan oireiden perusteella. Joissakin tapauksissa voidaan tehdä myös ultraäänitutkimus.

Voiko masturbointi tai seksi aiheuttaa peniksen käyristymistä?

Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että masturbointi tai seksi aiheuttaisi peniksen käyristymistä. Käyristyminen johtuu useimmiten peniksen sisällä olevan kudoksen arpeutumisesta tai epätasaisesta kasvusta.

Mitkä ovat peniksen käyristymisen oireet?

Peniksen käyristymisen oireita voivat olla muun muassa peniksen käyristyminen tai vääntyminen, kipu erektion aikana, erektio-ongelmat, peniksen lyhentyminen tai paksuuntuminen ja kipu seksin aikana.

Miten voin ehkäistä peniksen käyristymistä?

Peniksen käyristymistä on vaikea ehkäistä, koska sen syyt ovat usein geneettisiä tai johtuvat peniksen sisäisen kudoksen arpeutumisesta. Hyvä peniksen hygienia ja terveelliset elämäntavat voivat kuitenkin auttaa ylläpitämään peniksen terveyttä.

Onko peniksen käyristymiselle olemassa hoitoja tai lääkkeitä?

Kyllä, peniksen käyristymistä voidaan hoitaa useilla eri tavoilla. Lääkkeitä voidaan käyttää vähentämään kipua ja tulehdusta. Joissakin tapauksissa voidaan tehdä leikkaus, jolla korjataan käyristyminen. On tärkeää keskustella eri hoitovaihtoehdoista lääkärin kanssa.