Käymme läpi miten tämä aurinkoinen d-vitamiini vaikuttaa erektioon.

D-vitamiini on ihmisille elintärkeä vitamiini ja se on myös ainoa vitamiini, jota on vaikea saada riittävästi pelkästä ravinnosta. Kesäisin suomalaisetkin saavat auringon säteilystä D-vitamiinia usein riittävästi, mutta talvisin D-vitamiinin saantiin tulisi kiinnittää huomiota.

D-vitamiinilla on monta tehtävää kehossamme ja sen puutos aiheuttaa esimerkiksi luun pehmenemistä. Tutkijoita on varsinkin viime vuosina kiinnostanut myös D-vitamiinin vaikutus erektioon. Erektiohäiriöistä kärsivillä onkin havaittu olevan usein muita alhaisempi D-vitamiinipitoisuus.

Mitä D-vitamiini on?

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jolla on kehossamme monta tärkeää tehtävää. Koska suomalaisten on vaikea saada D-vitamiinia riittävästi auringon säteilystä ja ravinnosta, suositellaan meille päivittäistä D-vitamiinilisää. Kesällä auringon säteilystä saadaan paljon D-vitamiinia myös Suomessa, mutta syksyllä vitamiinin pitoisuus kehossamme laskee noin parissa kuukaudessa.

Hyviä D-vitamiinin lähteitä ravinnossa on varsinkin kananmuna ja kala. D3-vitamiinia (kolekalsiferolia) lisätään Suomessa myös levitteisiin ja maitotuotteisiin. Yli 75-vuotiaiden ja lasten olisi syytä käyttää D-vitamiinilisiä vuodenympäri ja aikuisten tulisi käyttää lisiä ainakin syksystä kevääseen, kun auringon säteilyä ei juurikaan Suomessa saada.

D-vitamiini vaikuttaa varsinkin luuston ja hampaiden kuntoon, mutta se edistää myös esimerkiksi vastustuskykyä. D-vitamiini on käytännössä hormoni ja tutkimusten mukaan sen puutos on yhteydessä testosteronitasoihin ja erektio-ongelmiin.

Vaikuttaako D-vitamiini erektioon?

D-vitamiinin vaikutusta erektioon on tutkittu viime vuosina ahkerasti. Esimerkiksi Milanon yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan (julkaistu European Journal of Endocrinology -tiedejulkaisussa), D-vitamiinivajeella ja erektio-ongelmilla on selviä yhteyksiä. Tutkimuksissa havaittiin, että vakavista erektiohäiriöistä kärsineet kärsivät suurella todennäköisyydellä myös D-vitamiinin vajeesta.

Naisilla D-vitamiini vaikuttaa estrogeeniin ja miehillä testosteronin ja sperman määrään. Testosteronilla on taas suora kytkös seksuaalisen halun määrään. Kun on tutkittu miehiä, joilla on alhainen testosteronitaso, on voitu havaita voimakkaita yhteyksiä erektiovaikeuksien ja D-vitamiinivajeen kesken.

Tutkimusten mukaan testosteronitasojen ja D-vitamiinitasojen välillä on selviä yhteyksiä. Testosteronitason kuntoon laittamisessa D-vitamiinin riittävä nauttiminen pitäisikin olla ensimmäisiä asioita. D-vitamiinin on myös todettu ehkäisevän tyypin 2 diabetesta, joka on yleinen erektiohäiriöiden syy.

D-vitamiinin ja kalsidiolin tavoitearvo

Kalsidioli on D-vitamiinin varastomuoto. Maksa valmistaa kalsidiolia D3-vitamiinista ja D-vitamiinin saannin riittävyyttä kuvaakin juuri kalsidiolin veripitoisuus. Jos kärsit erektiohäiriöistä ja haluat selvittää D-vitamiinipitoisuuden veressäsi, sinun tulee käydä veritesteissä.

Koska Suomessa monella on pitkästä talvesta johtuen D-vitamiinin puutosta, on täällä alettu puhumaan kalsidiolin viitearvojen sijaan tavoitearvosta. Tavoitearvo viittaa siihen, mikä on optimaalinen kalsidiolin pitoisuus terveyden kannalta. Asiantuntijat eivät ole kuitenkaan yksimielisiä kalsidiolin tarkasta tavoitearvosta.

Kaikki asiantuntijat ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että jos kalsidiolin pitoisuus on alle 50 nmol/l, tarkoittaa se, että henkilö kärsii D-vitamiinin puutoksesta. D-vitamiinia ottaessa pitää huomioida, että annoksen kokoon vaikuttaa ikä, ihonväri, auringonsaanti, painoindeksi, dieetti ja kalsidiolin lähtötaso. D-vitamiinin vaikutus erektioon on voitu useissa tutkimuksissa osoittaa, mutta koska D-vitamiinia voi saada myös liikaa, ei annostuksen suosituksia tule ylittää.

D-vitamiini puutos ja oireet

D-vitamiinin puutos voi johtaa moniin sairauksiin. Näitä ovat esimerkiksi osteoporoosi, luun pehmeneminen, riisitauti ja lihasheikkous. Se voi aiheuttaa myös osteomalasiaa, joka aiheuttaa kipua varsinkin selkärangan alueella.

D-vitamiinin puutos laskee myös suojaa infektioilta ja sitä tarvitaankin immuunipuolustukseen. D-vitamiinin puutoksella on havaittu yhteyksiä myös syöpään, diabetekseen, hermoston rappeutumaan, verenkiertotauteihin. Vaikka D-vitamiinin yhteydessä ei yleensä puhutakaan sen vaikutuksesta erektioon, on myös näiden välillä havaittu siis useissa tutkimuksissa yhteyksiä.

D-vitamiini ei korjaa kaikkia erektiovaikeuksia

D-vitamiinilla on siis tärkeä rooli kehossamme, ja sen puute voi aiheuttaa monia ongelmia, myös potenssiongelmia. Siksi on tärkeää varmistaa, että saat riittävästi D-vitamiinia auringonvalosta, ruokavaliosta ja tarvittaessa myös lisäravinteista. D-vitamiinin riittävä saanti on hyvä ottaa huomioon, mikäli kärsit erektio-ongelmasta, mutta kaikkea toivoa ei kannata laittaa sen varaan vaikkakin d-vitamiinin vaikutus potenssiin on kiistaton.

Useinkaan D-vitamiinin ja muiden ravintolisien nauttiminen ei korjaa erektiohäiriötä, jos häiriö on suuri. Usein ongelman korjaamiseksi onkin käännyttävä erektiolääkkeiden puoleen. Erektiolääkkeitä, kuten viagra/sildenafil saa käymällä lääkärissä tai tilaamalla lääkkeet verkosta. Verkkoklinikoilla tarvittava resepti kirjoitetaan tilauksen yhteydessä.

Erektiolääkkeet ovat reseptilääkkeitä, ja tämän vuoksi myös verkosta tilattaessa asiakas saa reseptin. Lääkkeiden toimitusta edeltää konsultaatio, jossa lääkäri arvioi erektiolääkkeiden soveltuvuuden asiakkaalle asiakkaan täyttämien tietojen perusteella. Erektiohäiriöihin on olemassa paljon erilaisia ratkaisuja ja ongelma saadaan hyvin suurella todennäköisyydellä korjattua.

Usein kysytyt kysymykset

Miten D-vitamiini vaikuttaa erektioon?

D-vitamiinin positiivinen vaikutus verenkiertoon ja sydän- ja verisuoniterveyteen voi parantaa myös erektiota. D-vitamiinilla on myös rooli testosteronin tuotannossa, mikä vaikuttaa seksuaaliseen haluun ja suorituskykyyn.

Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitaan erektion parantamiseksi?

D-vitamiinin riittävä saanti on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet tekijät kuten ikä, paino ja elämäntavat. Keskimäärin päivittäisen D-vitamiinin saannin tulisi olla 600–800 IU aikuisilla miehillä. On tärkeää keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa ennen kuin aloitat D-vitamiinin lisäämisen ruokavalioosi.

Voiko D-vitamiinin puutos aiheuttaa erektiohäiriöitä?

D-vitamiinin puutos voi liittyä heikkoihin erektioihin, sillä se on välttämätön vitamiini monille kehon toiminnoille. Se auttaa muun muassa edistämään verisuonten terveyttä ja testosteronin tuotantoa, joilla on merkitystä seksuaalisessa suorituskyvyssä.

Miten D-vitamiinia voidaan saada luonnollisista lähteistä erektion tukemiseksi?

D-vitamiinia voi saada auringonvalosta, ruoasta ja ravintolisistä. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi rasvaiset kalat (makrilli, lohi, sardiinit), kananmunat, maitotuotteet ja D-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet kuten margariinit ja jogurtit. Auringonvalossa oleskelu 10–15 minuuttia päivittäin ilman aurinkosuojaa voi auttaa elimistöä tuottamaan riittävästi D-vitamiinia.

Voiko liiallinen D-vitamiini aiheuttaa erektiohäiriöitä tai muita haittavaikutuksia?

Liiallisen D-vitamiinin saannin seurauksena voi kehittyä myrkyllisyys, mikä voi aiheuttaa monenlaisia oireita kuten pahoinvointia, väsymystä ja munuaisten vajaatoimintaa. Liiallinen D-vitamiini ei kuitenkaan yleensä johda erektiohäiriöihin, mutta sen epäterveelliset vaikutukset kehon toimintoihin voivat vaikeuttaa yleistä seksuaaliterveyttä. On tärkeää noudattaa suositeltuja D-vitamiinin saantisuosituksia.

Kuinka nopeasti D-vitamiini voi vaikuttaa erektioon?

D-vitamiinin vaikutuksen näkyminen erektiossa voi vaihdella yksilöllisesti ja riippuu muun muassa D-vitamiinitasoista, ruokavaliosta ja elämäntavoista. Joillekin miehille ero saattaa tuntua jo muutaman viikon sisällä uuden ruokavalion tai ravintolisän aloittamisesta, kun taas toisilla vaikutus saattaa ilmetä vasta pidemmän ajan kuluessa.

Onko D-vitamiini tehokkaampi erektion parantamiseen kuin lääkkeet?

Vaikka D-vitamiinilla on positiivisia vaikutuksia verenkiertoon, sydän- ja verisuoniterveyteen sekä testosteronitasoihin, ei sitä voida pitää tehokkaampana tai korvaavana hoitona erektiohäiriölääkkeille. Jokaisen miehen tilanne on yksilöllinen, joten hoitovalinnan tulisi perustua lääkärin arvioon ja henkilökohtaiseen tarpeeseen.

Milloin tulee kääntyä lääkärin puoleen erektiohäiriöiden ja D-vitamiinin suhteen?

Jos erektiohäiriöt jatkuvat tai pahenevat ajan myötä, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa mahdollisista syistä ja hoidoista. Lääkäri voi auttaa selvittämään, onko D-vitamiinin puutoksella osuutta tilanteeseen, ja antaa tarvittaessa suosituksia ruokavalion muutoksiin tai ravintolisien käyttöön.